Když už máte založenu okrasnou i užitkovou zahrádku, všude jsou stromy a keře, bazén, odpočinkové zákoutí, chatička a dětské hřiště, stále přemýšlíte, co ještě byste změnili a doplnili, i když nikde už moc místa nezbývá.
Přidejte rostlinu jménem Cucurbita pepo – cuketa nebo také cukína. Přestože je to rostlina užitková, svou krásou se nedá zahanbit – její dekorativní listy a nádherné sytě žluté květy potěší každého.
Vyčleníte-li jí záhonek pouhých 1,2m x 1,2m a dopřejete-li jí dostatek zálivky, nemusíte se o ni již více starat. Snese téměř každou půdu i prostředí.
Po 5ti týdnech od zasazení rostlinky začnete sklízet plody: menší jemné cuketky s máslovou chutí ke konzumaci za syrova, např. do salátů, anebo je použijete na gril, k zapékání nebo smažení v trojobalu (při přípravě na smažení nechte nakrájenou cuketu „vyplakat“, tj. lehce ji posolte a ona ze sebe vyplaví nadbytečnou vodu, která by vám jinak při smažení vytékala do pánve).
Ty velké, půl metru dlouhé plody mají velmi široké uplatnění.
Používají se do „bramboráků“ místo brambor, za lívanečky s cuketou a kokosem vám vaše děti rády slíbí, že už nebudou zlobit.
Z cukety můžete uvařit krémovou polévku nebo vyrobit dobře ochucené zelené pesto.
Zkuste ji zavařit do sklenic s kukuřicí, cibulí, paprikou a trochou kečupu – v zimě použijete k masu nebo jen tak pro chuť. Z cukety se dá také uvařit výborná marmeláda – tolik druhů, kolik vás jen napadne.
Ve Francii je cuketa zásadní přísada do ratatouille a jedlé jsou i její krásné květy.