Proč jsou semena na klíčení dnes opět v kurzu

Klíčit rostlinná semena můžeme mnoha způsoby, např. podle pradávných tradic na keramických či porcelánových nádobách, na vrstvě gázy a dokonce i na vlhké kuchyňské utěrce či uvnitř PET lahví. Všechny metody mají společný základ a tím je dostatek vlhkosti. Ta je pro klíčení bezpodmínečně nutná, na rozdíl od slunečního světla. Pokud si ovšem chcete proces klíčení skutečně užít s minimální námahou, využijte speciálních sklenic nebo misek, které se pro tyto účely vyrábí.

klíčící řeřicha v truhlíku

Naklíčená semena jsou živá RAW strava

Pěstování klíčků obvykle provází nadšení, zvláště na počátku, kdy nám opravdu vyrostou nové živé rostlinky, a uvědomujeme si, že je v každém zralém semenu ukryta nejen řada výživných látek, ale také samotná životní esence.

A stačí skutečně málo, jen semena na klíčení https://www.nakliceno.cz/seminka-na-kliceni/ proplachovat vodou a ponechat je pod vlivem vlhkého prostředí, aby se rozevřela a začala transformovat uvnitř ukryté stavební bloky na živiny potřebné pro prvotní růstovou fázi.
rostlinné klíčky v zeleninovém salátu

Jak je podávat

Jakmile jsou klíčky dostatečně dlouhé, můžeme je sklízet. Záleží na tom, zda chceme využít i původní semínko, anebo pouze samotné klíčky. V zásadě můžeme konzumovat obojí, pouze u některých druhů s tvrdými slupkami, např. u slunečnice nebo čočky, je vhodnější klíčky odstřihnout a využít je pouze samostatně. Mladé výhonky mají vždy specifickou chuť, která nejlépe vynikne v syrovém stavu u luštěninových pomazánek a tvarohových sýrů, tehdy jsou také klíčky nejzdravější, bohaté na živé enzymy a antioxidanty. Kromě pomazánek mohou být i součástí zeleninových salátů.

Pokud je tepelně upravíme, část cenných látek se sice zničí, ale stále jsou významným zdrojem výživy. Hodí se do polévek, nádivek, závinů a masových i bezmasých pokrmů a mohou zastoupit i některé zelené bylinky. A pokud vám schází inspirace, Internet je bohatým zdrojem různých nápadů, jimiž se mnozí strávníci velice rádi pochlubí.